O nama
Usluge
Cjenik usluga
Rehabilitacija
Tečajevi i seminari
Djelatnici
Kako doći do nas?
Linkovi
Tekstovi
Pitanja i odgovori
Reference
Sponzorstva
Masaže
Anticelulitni tretmani
Novosti
Povratak

Physical fitness is the first prerequisite of happiness. (J. Pilates)

Pilates metoda vježbanja

autor: Iva Šklempe, viši fizioterapeut

Pilates metoda vježbanja sve je popularnija u svijetu, a polako dolazi i u Hrvatsku. To je sustav vježbanja koji je razvio Njemac Joseph Hubertus Pilates (1880.-1967.) prije više od devedeset godina. Nazvao je ovaj sustav “The Art of Contrology”, odnosno umjetnost kontrole uma nad mišićima. Nakon prvog svjetskog rata bio je zatočen u logoru za ratne zarobljenike u Engleskoj te je pomoću svojih vježbi pomagao drugim ratnim zarobljenicima koji su se oporavljali od ozljeda radeći kao njegovatelj. Tu je i počeo razvijati primitivne sprave za vježbanje skidajući opruge s kreveta i koristeći ih u radu s pacijentima. Dvadesetih godina dvadesetog stoljeća emigrirao je u New York gdje su njegovu metodu vježbanja prvi prihvatili plesači baleta, a kasnije i ostali. Danas je to poznati sustav vježbanja, a kasnije su razvijene i varijante poput Pilatesa na lopti. Tradicionalni Pilates trening izvodi se na podlozi i na posebnim spravama. Sam Joseph H. Pilates razvio je oko 500 različitih vježbi koje se izvode na 5 različitih sprava. Vježba se individualno sa certificiranim učiteljem ili u malim grupama. Pilates metoda vježbanja je kompletan i opsežan program za istezanje i jačanje mišića, poboljšanje posture, fleksibilnosti i ravnoteže te ujedinjenje uma i tijela.

Šest je osnovnih principa na kojima se temelji Pilates metoda. To su:

1.      Koncentracija

Potrebno je koncentrirati se na pravilno izvođenje svakog pokreta jer se nepravilnim vježbanjem gubi pozitivan učinak. Prvi korak je svijest o položaju i pokretu svih dijelova tijela tijekom vježbanja.

2.      Stabilizacija težišta tijela - centar

Centar je opisan kao područje između donjeg ruba rebara i kukova s prednje i stražnje strane. Jak centar potreban je za održavanje dobre kontrole i ravnoteže tijela kao cjeline. Ovdje se razlikuju pojmovi abdominalne kontrole i snage. Abdominalna snaga daje potporu, dok kontrola daje fluidnost pokreta. Pilates ima specifičan pristup abdominalnoj kontroli koji naziva B-linija (B-Line). Samo značenje pojma je “behind the line of the hip bones” i odnosi se na položaj trbušnih mišića koji trebaju biti što bliže kralježnici. Održavanje B-linije te pravilan položaj stopala temelj je dobre posture.

3.      Pravilno disanje

Pravilno disanje pomaže kontroli pokreta i tijekom vježbanja i u svakodnevnom životu. Postoje određena pravila disanja kod izvođenja vježbi. Npr. kod vježbi koje se izvode u supiniranom položaju izdiše se pri vertikalnom pomicanju ekstremiteta od centra, a udiše kod primicanja ekstremiteta centru. Ukoliko se ruke i noge pomiču lateralno, opet se udiše tijekom primicanju ekstremiteta središnjoj liniji. U bočnom položaju izdiše se prilikom antigravitacijskih pokreta. Tijekom kontrahiranja ili rotiranja gornjeg dijela trupa uvijek se izdiše.

4.      Kontrola pokreta

Svaki pokret strogo je kontroliran zbog izbjegavanja ozljeda i postizanja pozitivnih rezultata. Svaki pokret ima svoju funkciju, a kontrola mišića temelj je svega. Pilates kaže: “ Idealno, mišići se trebaju pokoravati našoj volji. Sukladno tome, refleksna djelovanja mišića ne smiju dominirati našoj volji.

5.      Preciznost

Svaki pokret u Pilates metodi ima svoju svrhu. Izostavljanje bilo kojeg detalja umanjuje vrijednost vježbe. Pravilno izvedeni pokreti te uvježbani do nesvjesnog izvođenja dovode do gracilnosti i uravnoteženosti pokreta u svakodnevnom životu.

6.      Fluidnost pokreta

Nema statičkih, izoliranih pokreta zbog toga što ljudsko tijelo niti inače ne funkcionira na taj način. Pokreti trebaju biti kontinuirani. Bolje je izvesti pokret koji spaja deset ponavljanja u jednu cjelinu nego pokret ponavljati deset puta odvojeno.

Neki autori navode i neke druge principe kao što su: imaginacija, intuicija, integracija, rutina i izolacija.

U Hrvatskoj trenutno nema edukacije za instruktora Pilatesa, ali postoje tečajevi u inozemstvu. Edukacija traje oko tri mjeseca sa praktičnim dijelom od 400 sati, a prije početka je potrebno imati iskustvo u vježbanju po ovoj metodi. Nakon obrazovanja polaže se pismeni i praktični ispit. Najbliža zemlja u kojoj je moguće pohađati takav tečaj je Italija.

Korišteni izvori:

1.      Allan Menezes. The Complete Guide to Joseph H. Pilates’ Techniques of Physical Conditioning. Alameda, CA: Hunter House Inc., 2000.

2.      Brooke Siler. The Pilates Body. New York, NY: Broadway Books, 2000.

3.      Colleen Craig. Pilates on the Ball. Rochester, Vermont: Healing Arts Press, 2001.